Wyjątkowo pyszne i pełne dobroci muffinki. Są bardzo wilgotne i zachowują świeżość do drugiego dnia – dłużej nie udało się sprawdzić :). Zaletą papilotek, których użyłam jest ich wysokość i stabilność, można więc nakładać więcej ciasta. Muffinki rosną dosyć duże, co przez domowych konsumentów zostało przyjęte z równie dużym zadowoleniem 🙂
Składniki:
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 szklanki mąki
1/2szklanki otrąb
1/2szklanki zmielonych orzeszków
2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych orzechów
3/4szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i ½ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
10 dkg stopionego masła
szklanka startej dyni
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wymieszać je razem krótko ale starannie, dodać startą dynię i żurawinę, wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!