Korzenne muffinki z jabłkiem, marchwią i imbirem

Pyszne i zdrowe muffinki o fantastycznym, korzennym aromacie. Są bardzo mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia. Bardzo polecam!

Korzenne muffinki  z jabłkiem, marchwią i imbirem
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki zmielonych orzechów
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru ciemnego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki soli
1,5 szklanki maślanki
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka startej marchwi
1 starte jabłko
2 łyżki startego świeżego imbiru

Dodatkowo biała i ciemna czekolada.

Sposób wykonania
Marchew, jabłko i imbir zetrzeć na grubej tarce. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim.  Połączyć wszystko razem, dodać marchew, jabłko, imbir. Wymieszać. Nakładać do foremki na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu posmarować ciemną czekoladą i posypać drobno posiekaną białą czekoladą.

Smacznego!

Korzenne muffinki  z jabłkiem, marchwią i imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *