Sernik zawsze jest dobry i zawsze warto go upiec. Potrafi fantastycznie wpłynąć na atmosferę każdego spotkania 🙂 nawet takiego, które powinno mieć charakter bardzo oficjalny 🙂 Żeby nie myśleć o niebieskich migdałach można się zająć takimi w serniku 🙂 Ten migdałowy sernik jest bardzo delikatny i kremowy i … po prostu pyszny! Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych dowolnych kruchych ciastek (najlepiej kakaowe, pełnoziarniste)
10 dkg miękkiego masła
Masa serowa:
1,5 kg dwukrotnie mielonego
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1 budyń waniliowy
1szklanka drobno zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 biała czekolada
1 ciemna czekolada
Sposób wykonania:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Boki delikatnie posmarować masłem. Ciasteczka wymieszać z masłem (można w mikserze) i wylepić nimi dno tortownicy (27cm), mocno ugniatając. Wstawić do lodówki.
Masło, cukier, żółtka zmiksować w malakserze, dodać ser, budyń i migdały i jeszcze krótko miksować. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika – 160oC na około 50 minut. Pod ciastem, na dnie piekarnika ustawić foremkę z wodą (ok. 1/3 wysokości). Kiedy się lekko zetnie można przykryć folia aluminiową, wtedy się nie będzie zbytnio rumienił. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest sprężysty – można to sprawdzać lekko naciskając patyczkiem. Studzić w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony wstawić na dwie godziny do lodówki.
Polać wierzch roztopioną ciemną czekoladą i obsypać wiórkami białej czekolady.
Smacznego!