Trochę mi ostatnio trudno dzielić czas między bloga i resztę obowiązków. Cóż począć, chyba wszystkich nas to czasami dopada. Tym bardziej warto i trzeba przygotować sobie słodka nagrodę 😉 Na przykład nieduże, urocze ciasteczka na kruchym spodzie z truskawką otuloną delikatnym, budyniowym kremem 😉 Prawda, że brzmi to zachęcająco? A jak smakuje! Warto spróbować, polecam!
Składniki na kruche ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Krem budyniowy:
1 szklanka mleka
1/2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła
Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Ugotować mleko, dodać rozmieszany z zimnym mlekiem budyń i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Tartaletki udekorować kremem (najlepiej przy pomocy rękawa), na środku układać po jednej dorodnej truskawce. Można dodatkowo truskawki pokryć cieniutką warstwą glazury z galaretki – będą pięknie błyszczeć.
Smacznego!