Rustykalna tarta z musem rabarbarowym

Ta tarta ma troszkę inny charakter. Rabarbar nieco dłużej smażony, a właściwie duszony zamienił się w pyszny mus. W tej postaci, aż prosił się by podać go w miseczce, np. takiej z ciasta 🙂 ozdobiony tylko kruszonką. Bardzo prosta i bardzo pyszna, szczególnie na ciepło. Polecam!

Rustykalna tarta z musem rabarbarowym

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2 cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki.
Pokrojony rabarbar dusić z cukrem i wodą, trochę odparować sok. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 1/3 większej niż foremka na tartę. Ułożyć  go w foremce tak, by wkoło brzegu został spory zapas ciasta. Należy uważać by nie poprzecinać go brzegiem foremki. Wyłożyć na ciasto mus rabarbarowy i przykryć fantazyjną „falbanką”. Posmarować jajkiem i posypać cukrem. Odkryty środek warto posypać kruszonką.

Smacznego!

Rustykalna tarta z musem rabarbarowym

Przepis jest moją propozycją do akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *