Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

Co może być lepszego w Dzień Dziecka, niż ogromna beza, tona śmietany, pierwsze gruntowe truskawki i biała czekolada? Wszystko to na nowiutkiej paterze za którą jeszcze raz pięknie dziękuję koleżankom i kolegom z referatu 😉 Myślę że żadnej reklamy moja truskawkowa Pavlova nie potrzebuje, nawet chyba nie muszę polecać, poleca się sama 😉


Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

Składniki:
szklanka białek (z 8 jajek)
20dkg cukru pudru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 łyżka stołowa soku z cytryny lub octu
szczypta soli

400ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 biała czekolada

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, dodawać po trochu cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, na koniec ocet lub sok z cytryny stale ubijając. Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując na środku kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu ustawić temperaturę na 140oC. W zależności od piekarnika piec 1,5 – 2 godziny. Kiedy góra się podsuszy, można przykryć folią aluminiową, aby się zanadto nie rumieniła. Pod koniec pieczenia folię usunąć, a bezę studzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach. Jeśli ktoś jest niechętny żelatynie 🙂 to można użyć zagęstnika. Upał sprawia, że śmietana potrzebuje ”wsparcia” 🙂 Śmietanę rozłożyć na bezie, obsypać  startą białą czekoladą i ozdobić truskawkami. Najlepiej podawać od razu 🙂

Smacznego! 

Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *