Sernik z orzechową kruszonką

Orzechowe smaki są moimi ulubionymi, serniki tym bardziej. Dziś więc proponuję prosty i szybki sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie,  posypany taka samą kruszonką.

Sernik orzechowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
20 dkg mąki
4 łyżki  cukru pudru
1/2 szklanki dowolnych orzechów
15 dkg masła
1 żółtko

Masa serowa:
60 dkg sera
10 dkg masła
1 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
3 jajka
szczypta soli

Sposób wykonania:

Orzechy drobno pokroić, wymieszać z mąką i cukrem, wysiekać  z masłem, dodać żółtko i zagnieść. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć do foremki 28×24 cm. Podpiec w 190oC przez ok. 15 minut. Po wyjęciu zmniejszyć temperaturę do 170oC. W malakserze wymieszać ser, masło, cukier, żółtka, budyń. Osobno ubić białka z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć masę na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć odłożone, schłodzone ciasto. Piec około 40 minut.

Smacznego!

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *