Szybka sobotnia popołudniowa kawa, a dla wzmocnienia smaku i aromatu szybkie kawowe mini muffinki, polane słodziutką czekoladą żeby było weselej bo za oknem już ciemno i buro. Muffinki są mięciutkie i rozweselone punkcikami sypkiej kawy.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 budyń śmietankowy(proszek)
3 łyżki mielonej kawy
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
na polewę: 1 czekolada, 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła – rozpuścić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki
Sposób wykonania:
Produkty sypkie mieszać w misce, a produkty mokre w osobnym naczyniu. Wszystko razem starannie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do foremki na mini muffinki – do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu polać polewa czekoladową.
Smacznego!