Ćevapčići

Ćevapčići bałkańskie danie mięsne, które w  Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei. W Iranie i Turcji natomiast znane jako kebab Köfte. Na blogach pojawia się jako mini kebab, a jakby na to nie patrzeć to po prostu mielone na patyku  🙂 Bardzo smaczna odmiana podania mięsa mielonego, szczególnie w towarzystwie frytek i sosu tzatziki. Polecam!

Ćevapčići

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
kilka ząbków czosnku
sól pieprz do smaku
jajko
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
50 ml wody mineralnej
tymianek, oregano

dodatkowo:

oliwa z oliwek

Ćevapčići

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkiej wielkości kiełbaski, nadziewać na patyki do szaszłyków. Smarować oliwą z oliwek grillować na suchej patelni. Podawać z sosem tzatziki i frytkami.

Smacznego!

Ćevapčići

Filipowi jednak najbardziej smakowały frytki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *