Kotlety gołąbkowe

Po czasie stołowania się w miejscu, w którym może i kuchnia była nie najgorsza, ale niestety dla mnie niedostępna, i okolicznościach  w których nie miałam możliwości pstryknięcia fotki wracam do domu i wracam do Was. Jednocześnie przepraszam za chwilowe zaniedbanie bloga. Powracam z pysznym domowym obiadem, bo takich bardzo mi brakowało. Mam ogromną ochotę na gołąbki, ale ponieważ nie czuję się na siłach, to proponuję dzisiaj wersję uproszczoną, czyli znane pewnie przez niektórych  z Was „kotlety gołąbkowe”.

Kotlety gołąbkowe

Składniki:
1/2 kg białej kapusty
1/4 kg wołowego mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
olej do smażenia
bułka tarta

Sposób wykonania:
Kapustę drobno posiekać i krótko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i mono odsączyć. Ryż ugotować na sypko. Na patelni zrumienić cebulkę, dodać czosnek i krótko poddusić. Wymieszać mięso, ryż, kapustę, cebulkę, jajko, przyprawić do smaku. Formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej pomidorowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *