Po czasie stołowania się w miejscu, w którym może i kuchnia była nie najgorsza, ale niestety dla mnie niedostępna, i okolicznościach w których nie miałam możliwości pstryknięcia fotki wracam do domu i wracam do Was. Jednocześnie przepraszam za chwilowe zaniedbanie bloga. Powracam z pysznym domowym obiadem, bo takich bardzo mi brakowało. Mam ogromną ochotę na gołąbki, ale ponieważ nie czuję się na siłach, to proponuję dzisiaj wersję uproszczoną, czyli znane pewnie przez niektórych z Was „kotlety gołąbkowe”.
Składniki:
1/2 kg białej kapusty
1/4 kg wołowego mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
olej do smażenia
bułka tarta
Sposób wykonania:
Kapustę drobno posiekać i krótko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i mono odsączyć. Ryż ugotować na sypko. Na patelni zrumienić cebulkę, dodać czosnek i krótko poddusić. Wymieszać mięso, ryż, kapustę, cebulkę, jajko, przyprawić do smaku. Formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej pomidorowym.
Smacznego!