Kolejne orzechowe muffinki. Dodatek orzechów nerkowca sprawia, że różnią się od innych orzechowych dobroci wyjątkowo łagodnym smakiem, ale nie są mdłe. Natomiast dodatek kefiru sprawia, że są delikatne i lekko wilgotne. Do następnego dnia pozostają miękkie. Dłużej nie mogłam ocenić bo zniknęły 🙂 Polecam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka zmielonych niezbyt drobno orzechów nerkowca
Sposób wykonania:
Produkty suche zmieszać w jednym naczyniu, a w drugim podkuty mokre (jajka w całości), następnie wszystko połączyć mieszając łyżka. Ciasto wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180oC około 20 minut.
Smacznego!