Kolejna propozycja na Sylwestrowy wieczór. Tym razem na słodko. Pyszne, malutkie, zgrabne.
Składniki:
babeczki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
Krem:
1/2 kg mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mocnego alkoholu
kakao do oprószenia
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i kawą. Białka ubijać dodając sól, nie przerywając ubijania dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka, Nastepnie stopniowo dosypywać mąkę i wymieszać.
Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek i piec około 10 – 15 minut w temperaturze 180oC.
Połączyć serek z cukrem i alkoholem, dobrze schłodzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładać na każdą babeczkę sporo kremu. Babeczki oprószyć ciemnym kakao.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!