Macie już dość pierniczków? Bo ja dalej nie 🙂 Bardzo zaciekawił mnie przepis na blogu przepyszne.blogspot.com na pierniczki z drożdżami. Autorka pisze, że wyszły jej twardawe, i że to może dlatego że rozwałkowała za cienko. Ja też cieniutko je rozwałkowałam, i wyszły bardzo twardawe, ale zarazem kruche. Szczerze mówiąc, to mam nadzieję że takie zostaną bo bardzo mi się ta ich konsystencja spodobała. Drobniutkie chrupiące, aromatyczne maleństwa. Polecam! I cienkie wałkowanie również polecam 🙂
Składniki (na 40 szt. pierników):
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
3 czubate łyżki miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25g drożdży
25g miękkiego masła lub margaryny
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawą, na koniec dodać sodę, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Rozwałkować podsypując mąką, wycinać foremkami pierniczki. Piec ok. 13 min. w 190oC.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji: