Kruche z kremem na jesienne smutki

Kiedy nie mam czasu ani ochoty na długie pieczenie a osłodzić sobie jakoś muszę jesienne smutki, sięgam do zamrażarki po kruche ciasto (założę się, że większość z Was ma jakieś nadmiarowe zapasy po spodach do serników, szarlotkach lub innych przysmakach) oraz po słoik ulubionego kremu orzechowego lub czekoladowego. Tak o to wyczarowałam sobie pyszne kwiatki  Gdyby jednak wasza lodówka okazała się nieżyczliwa i nie skrywała żadnych zapasów, proponuję szybciutki przepis:

Ciasteczka z nutellą

Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
10 dkg masła (zimnego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki śmietany
otarta skórka z 1 cytryny

krem orzechowy lub czekoladowy

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wysiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny i zagniatać. Odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Wałkować  ciasto na grubość około 4mm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temperaturze 180oC. Lekko rumiane studzić na kratce, następnie sklejać po dwa ulubionym kremem. Można lekko przypudrować lub przed pieczeniem posmarować białkiem i obsypać cukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *