Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwinką

Szybkie smaczne i eleganckie ciasto, z bitą śmietaną i brzoskwinką. Pojawia się w domu na różne miłe okazje, dziś na imieniny Mamy – tym razem prawdziwej nie służbowej 🙂

Ciasto z brzoskwinią i kremem

 

Składniki biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
duża puszka brzoskwiń
3/4 litra śmietany kremówki
4 zagęstniki do śmietany
1 cukier waniliowy

dodatkowo:
1,5 pomarańczowej galaretki (rozpuszczonej w 0,5 litra wody)

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Brzoskwinie drobno pokroić, śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikami. Do ubitej śmietany dodać brzoskwinie i wymieszać. Wykładać na wystudzone ciasto. Wylać cienką warstwę galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *