Ciasto z bitą śmietaną i brzoskwinką

Szybkie smaczne i eleganckie ciasto, z bitą śmietaną i brzoskwinką. Pojawia się w domu na różne miłe okazje, dziś na imieniny Mamy – tym razem prawdziwej nie służbowej 🙂

Ciasto z brzoskwinią i kremem

 

Składniki biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
duża puszka brzoskwiń
3/4 litra śmietany kremówki
4 zagęstniki do śmietany
1 cukier waniliowy

dodatkowo:
1,5 pomarańczowej galaretki (rozpuszczonej w 0,5 litra wody)

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Brzoskwinie drobno pokroić, śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikami. Do ubitej śmietany dodać brzoskwinie i wymieszać. Wykładać na wystudzone ciasto. Wylać cienką warstwę galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *