Mój pierwszy sernik który zrobiłam nie posiadając przepisu i puszczając wodze fantazji. Dużo było strachu zanim opuścił piekarnik, ale efekt był bardzo satysfakcjonujący.
Składniki:
2 opakowania kruchych ciastek
6 łyżek masła
2 limonki
2 szklanki borówki amerykańskiej
pół kilograma białego sera
350 ml śmietany kremówki
pół szklanki cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
Sposób wykonania:
Ciastka pokruszyć zmiksować z masłem i wyłożyć nimi formy do tarty. Ser zmiksować z żółtkami i cukrem. Dodać budyń. Białka i śmietanę ubić w osobnych naczyniach i dodać do sera. Do powstałej masy dodać skórkę z limonki i borówki, a następnie delikatnie wymieszać.
Wypełnić masą foremki, ozdabiać plasterkami limonki i borówkami.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić, i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
PS. Z podanego przepisu wychodzą dwie tarty o średnicy 24 cm.