Gdy potrzeba upiec coś dla gości, lub gdy wybieramy się z wizytą to dalej będę się upierać, że najszybszym i najwygodniejszym rozwiązaniem są muffinki. A póki są owoce, to wszelkie wariacje owocowych muffinek są jak najbardziej wskazane.
Dziś muffinki jagodowe z białą czekoladą i kruszonką. Wypróbowane już nie raz przeze mnie, z przepisu Evenki który z drobnymi zmianami cytuję poniżej.
Składniki:
2 szklanka mąki
1/2 szklanka cukru
1/4 szklanka brązowego cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
1/4 szklanki (ok. 6 dag) roztopionego masła lub margaryny
1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
1 i 1/2 szklanka białych kuleczek czekoladowych (użyłam drobno pokrojonej białej czekolady)
1 i 1/2 szklanki jagód
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczony tłuszcz i skórkę cytrynową. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą , dodać jagody , czekoladę. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna, posypać kruszonką i piec ok. 25 minut w temp. 200oC.
Kruszonka:
– 1/3 szklanki cukru
– 1/4 szklanki mąki
– szczypta cynamonu
– 3 łyżki (4-5 dag) masła lub margaryny
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
Smacznego!