Dzień Dobry 🙂 Zapraszam na śniadanie. Nie raz wychwalane kajzerki tym razem na moim stole. Z przepisu Evenki, których popularność wzrasta na niejednym blogu. Delikatne, chrupiące, idealne. Właśnie takie, jakie powinny być kajzerki na śniadanie 🙂
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 3/4 szklanki letniej wody
– 1,5 łyżeczki drożdży instant
– 1,5 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić , aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby „odpoczęło” przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyc na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut.
Smacznego!