(z przepisu mojej Mamy – lekko zmodyfikowane)
Kiedy odkładając telefon mamy pewność, że niespodziewani goście niebawem zawitają, nie warto wpadać w panikę tylko sięgnąć po formę do mufinek i bardzo prosty przepis. Jeśli w „świetle” lodówki dostrzeżemy słoiczek z majonezem to możemy zaczynać. Mufinki majonezowe są wyjątkowo lekkie, puszyste i mięciutkie.
Składniki:
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 2 opakowania budyniu waniliowego
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 duże łyżki majonezu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżeczka syropu klonowego
Sposób wykonania:
Jajka ubić (w całości), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.
Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.
Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta. Z przepisu wychodzi 16 muffinek. Ja upiekłam 12 a z reszty ciasta zrobiłam babeczki.
Piec ok.20 minut w temp.180 st. C. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).
Smacznego!