Pierniczki Norymberskie

Wyjątkowo mięciutkie i aromatyczne pierniczki. Możliwe do zrobienia nawet jeśli nie ma w domu opłatkowych spodów. Mają w sobie bardzo dużo pysznych składników, więc smakują cudnie i aromatycznie. Na pewno za rok zrobię je jeszcze raz. Przepis cytuję za Szarlotkiem .

Pierniczki Norymberskie

Składniki na 30-35 szt.:
250 g brązowego cukru( lub pół na pół cukier i ciemny miód)
4 jajka
50 g kandyzowanej skórki z cytryny
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 g węglanu amonu ( potocznie nazywanego amoniakiem)
1 łyżeczka wody
75 g posiekanych migdałów ( lub mieszanki orzechów z migdałami)
75 g zmielonych na drobno migdałów
250 g mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( proponuję dać 2 łyżeczki)

– jeżeli korzystamy z białego cukru, to dodajemy 1 łyżeczkę kakao , gdyż inaczej pierniczki będą jasne

 

Lukrowa polewa:
150 g cukru pudru
2 łyżki Porto
2 łyżki jasnego rumu
– bardzo dobrze komponuje się smakowo lukrowa polewa z likierem pomarańczowym

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, mielonymi migdałami i ewentualnie kakao. Węglan amonu rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na bok. Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy miód i drobno posiekane skórki owocowe. Wlewamy do masy jajecznej rozpuszczony amoniak. Dodajemy posiekane migdały lub orzechy. Wsypujemy mąkę z dodatkami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę piernikową na 5 godzin. Na trzech blachach wyłożonych pergaminem lub matami silikonowymi rozkładamy opłatki ( cienkie wafle z mąki i wody nazywane potocznie andrutami z których można wycinać foremką mniejsze krążki )o średnicy 6-8 cm. Jeżeli pieczemy bez spodów waflowych, to trzeba narysować na papierze odpowiedniej wielkości koła na które nakładamy po solidnej łyżeczce ciasta i pozostawić najlepiej na całą noc by obeschło.Ciasto wypełni całe okręgi lub opłatki, więc zbędne jest rozsmarowywanie masy po krawędzie wafla.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-165 stopni C. Pieczemy około 20 minut na środkowej półce w piekarniku.

Przygotowujemy polewę łącząc cukier puder z alkoholem , poprzez dokładne wymieszanie składników.
Gorące lub przestudzone pierniki smarujemy lukrem za pomocą szerokiego pędzla i pozostawiamy do zastygnięcia polewy..
Pierniki można pokrywać rozpuszczoną czekoladą lub pozostawić bez niczego.

Smacznego!

Pierniczki Norymberskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *