Póki jeszcze są truskawki, trzeba zrobić muffinki. Ekspresowe, owocowe najlepsze z kruszonką. Polecam 😉
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju
2 szklanki truskawek drobno pokrojonych.
Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”
Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać truskawki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!