Muffinkę czy serniczka? Serniczka czy mufinkę? A może mały kompromis? Bardzo smaczny kompromis 😉 Nie pożałujecie, polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 jajko
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 paczki budyniu waniliowego
Dodatkowo
1/2 szklanki płatków migdałów
Sposób wykonania:
Ser zmielić (można lekko zmiksować) dodać cukier, jajko, budyń i krótko wymieszać (łyżką).
Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, następnie je połączyć.
Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości. Na górę dokładać po dużej łyżce masy serowej. Posypać płatkami migdałów. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170oC. Smacznego!