Połączenie klasycznej zebry i kajmakowego sernika, czyli radość dla oka i dla żołądka. Smakuje obłędnie, a po rozkrojeniu, aż miło na niego popatrzeć. Polecam!
Składniki:
ok. 300g kruchych czekoladowych ciastek
50g masła
1,5 kg sera wiaderkowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe
szczypta soli
2 małe puszki kajmaku
Sposób wykonania:
Ciastka zmielić, zmieszać z masłem i pokryć nimi spód wyłożonej papierem tortownicy.
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, żółtka, budyń oraz ubitą pianę z białek. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać połowę kajmaku. Na ciastkowy spód wykładać po dużej łyżce (lub 3 małych) ciemniej i jasnej masy na zmianę.
Piec około 1,20 godz. w temperaturze 180oC. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu, posmarować resztą masy kajmakowej i dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego!