Drożdżowe ciasto z wiśniami

Mamy lato i możemy do woli wymyślać wersje swoich ulubionych ciast. Tradycyjny placek drożdżowy może się każdego dnia prezentować w nowej, zawsze owocowej odsłonie. Jest to też dobra okazja by wprowadzając drobne zmiany stopniowo udoskonalać swoje sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję mocno wiśniowy, puchaty drożdżowy placek. Pyszny od samego wyjęcia z piekarnika do ostatniego okruszka 😉

Drożdżowe ciasto z wiśniami

Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru

0,7 kg wiśni

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Wiśnie wydrylować i odstawić.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sol, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi objętość, rozwałkować i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wiśnie i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę placka. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego! 

Drożdżowe ciasto z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *