Rozpoczynam serię testowania pierniczków. Na pierwszy ogień poszły takie, które nie potrzebują leżakowania i można je wykrawać i piec chwilę po zagnieceniu 🙂 Jeśli do tego zaopatrzymy się w przyrząd do wycinania kształtów hurtem ich przygotowanie jest ekspresowe. Ciasto do tego bardzo plastyczne i przyjemne 🙂
Skladniki:
3/4 kg mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kako
1 przyprawa do piernika
1 jajko
10 dkg cukru
10 dkg miodu
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka
Sposób wykonania:
W rondelku roztopić masło. Dodać cukier, miód i mleko. Ostawić do wystudzenia. Sypkie składniki wymieszać, wlać wystudzoną masę i jajko. Starannie wyrobić, wałkować na gruboć ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-10 minut, w temperaturze 180oC.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do IV Edycji Festiwalu Pierniczków