Lepiej późno niż wcale. Mnóstwo ich na różnych blogach i trudno się zdecydować. Dlaczego moja jest taka a nie inna? Bo tyle dobroci akurat miałam zachomikowanych 🙂 Ciekawa jestem co z tego wyjdzie.
Składniki:
1 duża pomarańcza, umyta i sparzona wrzątkiem
200g suszonej żurawiny
50g rodzynek
100g orzechów włoskich – połamanych
70g orzechów laskowych
dwie laski cynamonu
4 goździki
laska wanilii – nacięta wzdłuż
dwie szczypty imbiru
pół łyżeczki przyprawy korzennej
dwie łyżki suszonych wiśni
100 ml spirytusu
pół litra czystej wódki
duży słoik
Sposób wykonania:
Składniki ułożyć warstwami na dnie słoika, zalać alkoholem. Zamknąć na 4-6 tygodni. Nie wiem co będzie za miesiąc – tym bardziej, że w domu wszyscy pytają czy już gotowe 🙂 ale planuję to co zostanie przefiltrować i zlać do buteleczek. Z bakalii zrobię jakieś ciasto. Bardzo pijane ciasto 🙂
Smacznego!