Czy upiekę je na święta ? Nie wiem, ale rozważania o świątecznych ciasteczkach w środku listopada musiały się skończyć takim ekspresowym pomysłem 🙂 Szybkie, proste i pyszne.
Składniki:
30 dkg mąki krupczatki
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Mąkę i masło wysiekać, dodać cukier waniliowy, cukier puder. Dodać żółtka i zagniatać. Ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować placek na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec aż się lekko zrumienią – około 15 minut w temp. 180oC. Studzić na kratce, smarować lukrem i posypać kolorową posypką.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki dosypać trochę cukru pudru. Nakładać pędzelkiem.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji: