Pozostając w klimacie jarmarku, dziś podzielę się z Wami przepisem na wiejską tartę.
Miałam trochę obaw przed robieniem tarty na francuskim cieście, ale okazało się że taka smakuje mi o wiele bardziej niż krucha. Wyszła nad zwyczaj lekka i pomimo tego że francuskie jest tłuste, i że nie mało tam było sera, to uczucie sytości nie przysporzyło żołądkowi cierpienia 🙂
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kawałek wiejskiej kiełbasy wieprzowej
1/4 kilograma drobnych pieczarek
kilka ząbków czosnku
1 cebula (wstyd się przyznać, ale akurat nie miałam)
2 jajka, pół małego jogurtu
2-3 małe oscypki
sól, pieprz do smaku
odrobina oliwy z oliwek
2 małe pomidory
Sposób wykonania:
Foremkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obkroić. Cebulę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażyć z kiełbasą na oliwie z oliwek, dodać pieczarki i smażyć tak długo aż woda z pieczarek odparuje. Posolić. Wyłożyć na ciasto francuskie. Na farsz rozsypać pokrojonego w drobne kawałki pomidora. Jajka rozmieszać z jogurtem, dodać pieprz i sól, i zalać nimi tartę. Na wierzch układać plasterki oscypka. Piec około 15 minut, w temperaturze 180oC.
Smacznego!
Moja propozycja w akcji Smacznie i pomidorowo.