Gruszkowe ciasto z budyniem

Ten przepis za mną chodził od kiedy zobaczyłam go na stronie domowe-wypieki.pl. Wiedziałam że to będzie fantastyczne połączenie smaków i takie też jest. Polecam po stokroć, cytując jednocześnie przepis poniżej:

Gruszkowe z budyniem

Składniki:
Ciasto:
8 dojrzałych, miękkich gruszek (około 1250g)
sok z cytryny
375g masła
370g cukru
szczypta soli
parę kropelek aromatu rumowego
6 jajek
375g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
60g kakao
120ml mleka (temperatura pokojowa)

Krem:

4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
750ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru
300ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:
50g czekolady
posiekane pistacje (ja niestety nie miałam)

Sposób wykonania:

Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  
Zmniejszyć obroty miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować  długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (około 40x 30cm. U mnie 35x24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie.) wyłożonej papierem do pieczenia. Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.  
Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C.)
W międzyczasie namoczyć żelatynę.
Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.

Smacznego!

Gruszkowe z budyniem

Przepis bierze udział w akcji:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *