Po przesłodzonym wiśniowym weekendzie żołądki domagały się czegoś wytrawnego. Na blogu Asiejki trafiłam na muffinki z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Oliwki są, pomidorki koktajlowe są… no to pieczemy 🙂
Składniki (według Asiejki):
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju (ja użyłam oliwy)
1/2 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
1/4 szklanki mleka
pomidorki koktajlowe
żółty ser
oliwki
(dodałam też jednego dużego pomidora)
Sposób wykonania:
Jajka zmieszać z olejem i mlekiem, następnie dodawać mąkę, proszek do pieczenia (pominęłam sodę), sol i pieprz.
Na końcu dodać pokrojonego w drobniutką kostkę pomidora, pokrojone drobno oliwki i żółty ser. Nakładać do papilotek. Ozdabiać krążkami oliwki i pomidorkiem (moje muffinki były mniejsze, więc ozdabiałam polówkami). Można posypać drobno skrojoną zieleniną. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!
Moja propozycja w akcji Smacznie i pomidorowo.