Rolada z piersi indyka

Bardzo prosty sposób na smaczny aromatyczny obiad. Do wykorzystania w sylwestra, nowy rok albo na inne okazje. Do podania na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno.

Składniki:
pierś z indyka
suszone śliwki
suszona żurawina
suszone morele
przyprawy
ocet balsamiczny

 

Sposób wykonania:
Pierś rozciąć wzdłuż długiego boku, nie nacinając do końca i otworzyć jak książkę. Rozbić delikatnie, obsypać przyprawami (u mnie sól, pieprz, przyprawa ziołowa i czosnek granulowany). Na mięsie układać rzędami na przemian śliwki, morele i żurawinę. Roladę delikatnie zwinąć i obwiązać nicią. Na końcach podpiąć wykałaczkami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z oliwek, winem i przyprawić z góry. Dodać liście laurowe. Skropić octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc). Piec ok. 1, 5 godziny w temperaturze 180oC, podlewając wytopionym sosem. Na końcu odlać sos i podpiekać jeszcze około 15 minut, kontrolując by rolada za bardzo się nie zrumieniła.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *