W tym roku na Świątecznym stole poza pierniczkami pojawiło się sporo ciasteczek. Jedne z nich to Świąteczne ciasteczka kawowe. Ciasteczka inspirowane tym przepisem, jednak lekko zmodyfikowane. Początkowo są dość twarde, ale po kilku dniach miękną.
Składniki:
mąka400 g
cukier puder150 g
kawa rozpuszczalna3 łyżki
masło200g
2 jajka
1 biała czekolada do dekoracji
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Schłodzić ok. pół godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, spłaszczać dłonią albo dnem szklanki. Na środku ciasteczek można robić małe dołki, ale nie jest to konieczne. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu na środku nakładać roztopioną białą czekoladę.
Smacznego!