Tort amaretto z wiśniami

Coś dla miłośników słynnego likieru i migdałów. Bardzo bogaty w smaki tort, przełamany kwaskowymi wiśniami. Tort tylko dla Dorosłych, bo powinien zostać bogato nasączony aromatycznym amaretto – w wersji dla Dzieci możecie przygotować po prostu tort migdałowy z wiśniami 😉 Polecam !

Tort amaretto

Składniki:
biszkopt
3 jajka
15 dkg mąki
3 łyżki zimnej wody
12 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem migdałowy
2 szklanki mleka
1,5 paczki budyniu śmietankowego

1 kostka miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
szklanka mielonych migdałów

dodatkowo
pół szklanki płatków migdałowych
1 szklanka wiśni bez pestek
0,5 szklanki całych wiśni do dekoracji
likier amaretto do nasączania blatów 

Tort amaretto  z wiśniami

Sposób wykonania:
Płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić.

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 krążki.

Ugotować budyń bez cukru, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło miksować z cukrem pudrem, dodać mielone migdały. Dodając po łyżce zimnego budyniu miksować do uzyskania jednolitej masy.

Jeden krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować kremem, ułożyć wiśnie bez pestek, przykryć drugim krążkiem. Tak jak pierwszy krążek nasączyć go alkoholem, posmarować górę i boki kremem. Cały tort obsypać prażonymi płatkami migdałów. Udekorować całymi wiśniami.

Smacznego! 

Tort amaretto z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *