Ciasteczka z żurawiną

Kolejne pyszne ciasteczka ze świątecznego stołu. Początkowo są miękkie, potem trochę twardnieją, ale pozostają kruche. Dodatek białej czekolady sprawia, że maja bardzo delikatny słodki smak, natomiast żurawina tę słodycz lekko przełamuje. Dzięki płatkom owsianym ciasteczka są zdrowym łakociem – no tak sobie mówię 😉 Bardzo polecam jako pyszne zastępstwo Cranberry Noel.

Składniki:
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
3 jajka
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady
szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym jajku, nadal ucierać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami, wyrabiać najlepiej ręka, na koniec  dodać posiekaną białą czekoladę
i żurawinę. Z ciasta lepić kulki, spłaszczać i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180o C około 8 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *