Ciasta, mufinki, potrawki, zupy, gnochii, no to może jeszcze dyniowe kotleciki 🙂 Przepis bardzo prosty (wymaga jedynie przygotowania wcześniej dyniowego pure).
Składniki:
2 szklanki dyniowego pure
2 jajka
sól
pieprz
garść drobno wysiekanej pietruszki i rozmarynu
gałka muszkatołowa
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, dosypać bułki tartej tyle ile przyjmie masa. Formować burgery, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać gorące (u mnie jako dodatek do polędwiczek w sosie borowikowym) ale na zimno też smakują całkiem dobrze.
Smacznego!
Dyniowe pure:
Po rozkrojeniu dyni i usunięciu środka przygotować można na dwa sposoby:
- obraną dynię ugotować i rozdrobnić mikserem,
lub
- pokrojną w cząstki dynię, owinąć folią i wstawić na co najmniej godzinę do piekarnika, łyżką zebrać odchodzący od skóry miąsz.