Szarlotki nigdy dość 🙂 Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich , które należy lekko uprażyć z dodatkiem miodu. Ciasto zyskuje dzięki temu zupełnie nowy smak i aromat. Bardzo polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 jajko
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu
Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i na pół godziny umieścić w lodówce. Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć. Orzechy przebrać, grubo pokroić, lekko uprażyć na patelni , mieszając z miodem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blaszki (24×28 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, wygładzić rozsypać uprażone orzechy. Posypać niewielką ilością kruszonki, tak by nie przykrywała orzechów. Całość wstawić na około 1/2 godziny do piekarnika.
Smacznego!