Weekend, kruche ciasto, kilka malutkich jabłuszek i jest prawie jak w raju 😉 Rajskie jabłuszka jako dodatek do szarlotki sprawdziły się doskonale. Mają piękny kolor i dodają kwaskowego aromatu szarlotce. Kto jeszcze nie próbował, niech biegnie obrywać i zagniata ciasto 😉
Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)
kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.
Smacznego!