Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwaśna i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżanką ulubionej herbaty 😉

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej śmietany. Wałkować na grubość ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cieście, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonką. Zostawić przykryte do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *