Drożdżówka z kakao i kruszonką

Kolejny fajny pomysł na „drożdżowe”. Kakao i kruszonka świetnie się uzupełniają, a upieczone w keksówce ciasto przyjemnie kroi się w kromeczki. Polecam 🙂

Drożdżówka z kakao i kruszonką

Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
Odrobina oleju
kilka łyżek kakao
kilka łyżek cukru

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi objętość, rozwałkować na w miarę równy prostokąt lekko natrzeć olejem, obsypać kakao i cukrem, zawinąć jak roladę, umieścić w wyłożonej papierem keksówce i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego! 

Drożdżówka z kakao i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *