Jesienna zapiekanka

Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna i bardzo kolorowa. Trochę pracochłonna, ale pracę można dobrze zorganizować – dla takiego tygielka naprawdę warto 🙂 Polecam!

Jesienna zapiekanka

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
3 marchewki
mały kalafior
mały brokuł
30 dkg pieczarek
2 pomidory
15 dkg szynki
1/2 pora
1 cebula
olej
sól, pieprz,
zielona pietruszka, koperek
2 jajka
1/2szklanki śmietany
10 dkg żółtego, tartego sera

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i krótko obgotować. Kalafior, brokuła, marchew gotować około 15 minut., podzielić na cząstki, marchew pokroić. Cebulę i pora poddusić, dodać pokrojone pieczarki i szynkę, krótko przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. W formie do zapiekanek  układać  warstwę ziemniaków, na nich cząstki kalafiora i brokuła, plasterki marchewki, przesmażone pieczarki z cebulą, porem i szynką. Na  wierzchu ułożyć cząstki pomidora. Posypać przyprawami do smaku. Śmietanę rozmieszać z jajkami i tartym serem, równomiernie Paloc warzywa. Posypać siekaną zieleniną. Zapiekać około pól godziny w temperaturze 200oC. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *