Mazurek migdałowy z chałwą

Z rzeczy banalnych, najbardziej lubię „Banalną masę migdałową” 🙂 Taką polecają na forum cincin. Położona na kruchym spodzie i posypana startą chałwą staje się pysznym i absolutnie nie banalnym mazurkiem 🙂 Co ważne (nie udało mi się tego sprawdzić z oczywistych powodów 😀 ) mimo dodatku śmietany mazurek może stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej i się nie psuje.

Mazurek migdałowy z chałwą

Składniki:
spód:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

masa migdałowa:
1 szklanka migdałów (użyłam całą paczkę – 20 dkg mielonych)
1/2  szklanki cukru pudru
Śmietana, może być 18% (użyłam cały kubeczek)

dodatkowo
– 10 dkg chałwy

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Z odłożonego ciasta formować długie wałeczki, ozdobić nimi brzegi placka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.
W przepisie poleca się zmielić migdały w maszynce – ja użyłam już zmielonych. Zmielone migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietanę. Masę rozsmarować na mazurku. Na górę posypać cienką warstwę startej chałwy. Dowolnie ozdobić.

Smacznego!

 

Mazurek migdałowy z chałwą

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *