Ciasteczka są bardzo kruche, mało słodkie i w pierwszej chwili „pikantne”. Można je przed pieczeniem obtoczyć w grubym cukrze. Ponieważ ja piekłam dla amatora „wytrawnych” smakołyków postąpiłam tak tylko z niewielką ilością ciasteczek. O dziwo wszyscy woleli mniej słodkie.
Składniki:
35 dkg mąki
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
10 dkg cukru
10 dkg miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżki golden syrupu (można zastąpić miodem)
Sposób wykonania:
Make wymieszać z cukrem, sodą i przyprawami korzennymi.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ucierając dodawać olej i golden syrup. Gładka masę przełożyć do mąki i starannie zagniatać. Ciasto powinno być dosyć zwarte. Odstawić na pól godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości połowy orzecha włoskiego. Ja użyłam łyżeczki do wykrawania kulek z melona 🙂 Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ nie wyrastają za mocno i zachowują kształt nie trzeba robić zbyt dużych odstępów między ciasteczkami. Piec 10-15 minut w temperaturze 170oC.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji: