Serowe ciasteczka do piwa

Reklamować ich jakoś specjalnie nie trzeba, nazwa mówi sama za siebie. Bardzo dobra przegryzka zamiast chipsów. Przepis pochodzi z tej strony , minimalnie go zmodyfikowałam.

Ciasteczka do piwa

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki masła
15 dkg żółtego sera
niepełna szklanka mleka
dodatki: papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kminek, mak


Sposób wykonania:

Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki, razem z serem wymieszać i zagnieść gęste ciasto. Następnie podzielić na tyle części ile chcemy zrobić smaków i rozwałkować  posypując dodatkami. Kminek i mak najlepiej wgnieść w ciasto, bo inaczej odpada. Kroić w romby.

Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor(z termo obiegiem pieką się szybciej) ok 8-10 minut.

Smacznego!

 

Ciasteczka do piwa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *