Od dawna miałam zamiar się zabrać za drożdżowe muffinki. Coraz bardziej lubię drożdżowe ciasto. Wyrosły śliczne, z niespodziewanie chrupiącą skórką. Przepis znalazłam na blogu Dominiki, jednak ja nie wyrabiałam ciasta mikserem, a tradycyjnie 🙂
Składniki:
3 brzoskwinie
320-350 g mąki
1-2 dag drożdży
1 jajo
3 łyżeczki cukru
120 ml mleka
2 łyżki stołowe masła
szczypta soli
Sposób wykonania:
Z drożdży, cukru odrobiny mleka i mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę. Zaczyn złączyć z mąką solą, dodać jajka i stopniowo wyrabiając dodawać mleko i roztopione masło. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 część, formować kulki i do środka wkładać pokrojone brzoskwinie. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 190oC.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do akcji Morelkowo – Brzoskwiniowo 2.